Tom Robbins’in kalemiyle fantastik, eğlenceli düşsel-tarihsel Batı’dan Doğu’ya oradan da Yeni Dünya’ya uzanan, ölümsüzlüğü kovalayan ve yüzyıllar süren bir yolculuğa eşlik etmek isterseniz doğru kitabı seçmişsiniz derim.

Kıvrak dili ile sizi bir kokunun peşinden inanılmaz yerlere sürüklüyor. Bin yıllık bir aşka şahitlik ediyorsunuz. Alobar ve Kudra’nın aşkı. Alobar pagan zamanında bir kralken yaşlılık ve ölümün göstergesi ak saçın başına düşmesiyle yaşadığı yerden kaçmak zorunda kalıyor. Doğuya doğru yolculuğu karşısına tütsülere, kokulara düşkün Hindu Kudra’yı çıkartıyor. Kudra kocasının ölümünden sonra bir tercih yapmak zorunda kalan bir dul. Ya kocasının ölü bedeniyle birlikte yakılacak ya da ömür boyu kocasının ailesine köle gibi hizmet edecek ve asla koku kullanamayacak. Kudra ise topluma aykırı gelen, olmayacak bir yolu, kaçmayı seçiyor. Bir araya gelen ikili, Alobar’ın ölümsüzlük hayallerinin peşinde mistisizm, birçok tarikat ve din ile tanışıyor. Ta ki yüzyıllar sonra Kudra artık bir yerde ölümü arzulamaya başlayıncaya kadar.

Bu yolculuğun bileşeni “KOKU”. Mucizevi pancar ve kötü kokulu keçi ayaklı, zevk ve bereket tanrısı Pan ise bu yolculuğu başından sonuna varlığıyla şaşırtıyor. Pan dans, müzik eğlence ve aşkla var olan ancak insanlığın gittikçe bunlardan uzaklaşmasıyla yok olan bir tanrı. Alobar ve Kudra’nın yanında onların aşklarıyla varlığını ancak saklanarak sadece kötü kokusunu bırakarak sürdürebiliyor.

Tüm serüven boyunca kadın ve erkek arasında cinsellik, aşk ve süregelen yaşam-ölüm tartışmaları okuru da hayat konusunda düşündürüyor. Değişen dünyanın günümüzle bağlantısını; Paris’te dünya parfüm devlerinin sahipleri, Seattle’da parfüm denemeleri yapan genç kız Priscilla, New Orleans’ta küçük bir parfümeri işleten kadınla zenci çırağının hikâyeleri ile veriyor ve bunu yaparken günümüzdeki “KOKU” arayışlarını hiç öngöremeyeceğiniz şekilde geçmişteki bu bin yıllık yolculukla bağlıyor. Nefes, felsefe öğretileri ilgi alanınıza giriyorsa, yazar, bu kitapta onlara da bolca yer vermiş.

Robbins, metaforları öyle ustalıkla kullanıyor ki kitabı okurken neredeyse düz bir anlatıma rastlamıyorsunuz. Metaforlar yağmur gibi yağıyor. Bu da sürükleyici eğlenceli bir akış sağlıyor.

Kitabın arka kapağında yer alan tanıtım son derece yerinde ve gerçekten de kitabın çok net özeti. Çılgınlık derecesinde “oyuncul”…

 

Tom Robbins, Parfümün Dansı, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2012, 22.Basım, 362 Sayfa